Winomierz "3 skalowy" 0-23% - posiada 3 skale zależne względem siebie. Pozwala to obliczyć konieczną ilość cukru do uzyskania określonego stężenia alkoholu.
Idealny do przygotowaniu nastawów cukrowych.
Skale określają:
- 0.980-1,120 ciężar właściwy w 20sC (Specific Gravity)
-0-23 ”blg” – stężenie cukru (ilość cukru w roztworze - % sugar by weight)
-0-23% - skala alkoholu do obliczania (Alcohol scale)
Z alkoholem znajdziesz tabelę korekcji temperatury oraz sposób na wyliczenie rzeczywistej mocy stężenia alkoholu odczytanego z areometru korzystając ze wzoru:
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.